I dagens matmarked er det lett å føle at vi som forbrukere har mistet kontrollen. Matvarekjedene styrer hva som havner i butikkhyllene, hvordan varene markedsføres og hvilke priser som settes. Det kan resultere i vareutvalg som ikke nødvendigvis er gunstige for helsen vår. I stedet for norsk næringsrik, fersk mat, ender vi opp med plastpakkete, ultraprosesserte og bearbeidete produkter. Mye er importert og tatt frem med uheldige tilsetningsstoffer, kunstige smaksforsterkere, søtningsstoffer og annet vi ikke vet hva er.
En av de største utfordringene er at ferske råvarer, grønnsaker, frukt, fisk og bærekraftig produsert kjøtt, ofte er vanskeligere å finne og dyrere å kjøpe. Matvarekjedene prioriterer produkter som er enkle å produsere og lagre, og disse varene er gjerne langt fra det beste valget for kroppen vår. Dette fører til at mange av oss ender opp med å kjøpe næringsfattig mat som kanskje er billig på kort sikt, men som ikke er helsebringende og gir livskvalitet på litt lengre sikt.
Men det finnes alternativer. Ved å handle direkte fra lokale produsenter kan du få tak i sunn og næringsrik mat, uten å måtte gå på kompromiss med kvaliteten. I Norges mål er å det skal være lettere å finne ferske, rene råvarer direkte fra lokale matprodusenter.
Eksempler på hva du kan finne når du handler direkte?
-
Ferske grønnsaker, frukt og bær – sunne, mineralrike og gode vitaminer.
-
Ekte bakst – brød og kaker bakt med kjærlighet, uten kunstige tilsetningsstoffer.
-
Kjøtt, fisk, egg og ost – fra dyr som er oppdrettet med tanke på dyrevelferd og unødige fortilsetninger.
-
Honning, syltetøy, spesialiteter og drikkevarer – lokale produkter som er både smakfulle og næringsrike.

