Woman farmer, agriculture and vegetables in box, farming and fresh produce, organic and harvest. Yo.

Velg riktig

Handle ekte og direkte

I dagens matmarked er det lett å føle at vi som forbrukere har mistet kontrollen. Matvarekjedene styrer hva som havner i butikkhyllene, hvordan varene markedsføres og hvilke priser som settes. Det kan resultere i vareutvalg som ikke nødvendigvis er gunstige for helsen vår. I stedet for norsk næringsrik, fersk mat, ender vi opp med plastpakkete, ultraprosesserte og bearbeidete produkter. Mye er importert og tatt frem med uheldige tilsetningsstoffer, kunstige smaksforsterkere, søtningsstoffer og annet vi ikke vet hva er.

En av de største utfordringene er at ferske råvarer, grønnsaker, frukt, fisk og bærekraftig produsert kjøtt, ofte er vanskeligere å finne og dyrere å kjøpe. Matvarekjedene prioriterer produkter som er enkle å produsere og lagre, og disse varene er gjerne langt fra det beste valget for kroppen vår. Dette fører til at mange av oss ender opp med å kjøpe næringsfattig mat som kanskje er billig på kort sikt, men som ikke er helsebringende og gir livskvalitet på litt lengre sikt.

Men det finnes alternativer. Ved å handle direkte fra lokale produsenter kan du få tak i sunn og næringsrik mat, uten å måtte gå på kompromiss med kvaliteten. I Norges mål er å det skal være lettere å finne ferske, rene råvarer direkte fra  lokale matprodusenter.

Eksempler på hva du kan finne når du handler direkte?

  • Ferske grønnsaker, frukt og bær – sunne, mineralrike og gode vitaminer.

  • Ekte bakst – brød og kaker bakt med kjærlighet, uten kunstige tilsetningsstoffer.

  • Kjøtt, fisk, egg og ost – fra dyr som er oppdrettet med tanke på dyrevelferd og unødige fortilsetninger.

  • Honning, syltetøy, spesialiteter og drikkevarer – lokale produkter som er både smakfulle og næringsrike.

Kjøp egg fra lokale og frittgående høner nær deg

Men det tar mer tid og er ofte dyrt å handle direkte?

De fleste av oss handler oftest hos de store matvarekjedene, som i stor grad har monopol på det vi finner i butikkhyllene. Dette betyr at mange småskalaprodusenter og kvalitetsprodukter ikke når ut til oss. I stedet for å få tak i ekte og sunn mat, blir vi ofte fristet til å kjøpe produkter som er billigere, enklere og raskere å få tak, men de er langt fra like næringsrike.

Når vi handler direkte fra produsenten, får vi mer enn bare mat – vi får god informasjon om hva vi spiser. Du kan være trygg på at produktene du kjøper er laget med omhu og uten unødvendige kunstige tilsetningstoffer. I tillegg støtter man de lokale produsentene som jobber for kvalitet og et mangfold av matvalg som er godt for både helse, matsikkerhet og kulturarven.

Når vi velger å handle direkte, velger vi ikke bare bedre mat – vi velger en bedre fremtid for oss selv og samfunnet rundt oss. Det handler om å ta kontroll over hva vi spiser, og sikre at maten er både næringsrik og sunn. Og kanskje viktigst av alt, ved å handle mer lokalt kan vi skape volum så produsenterne kan bli mer konkurransedyktige og få ned prisene.

Velg ekte, velg direkte, og oppdag hvordan næringsrik mat kan gi bedre overskudd på alle mulige vis.

Vi må sikre norsk matproduksjon for fremtiden

Mindre emballasje, avfall og transport.

Når du handler direkte er det på den mest miljøvennlige måten som finnes, direkte fra tilbyderen. Det betyr at råvarene ikke trenger å pakkes i plast, lagres på store kjølelager eller sendes gjennom flere ledd før de når deg. Hver av disse prosessene krever energi, emballasje og transport, de skaper unødvendige klimagassutslipp.

Ved å handle direkte kutter man ut mye av det som gjør maten unødig dyrere og mindre bærekraftig. Uten mellomledd reduseres behovet for engangsemballasje, paller, plastkasser og kjølerom. Direkte handel gjør at maten går korteste vei, med minimale mellomlagre og mindre emballasjeavfall.

Miljøgevinsten er stor:

  • Redusert plastforbruk: Ferske råvarer leveres ofte i enkle, gjenbrukbare eller komposterbare emballasjeløsninger.

  • Mindre matsvinn: Når produsenten leverer direkte, produseres kun det som faktisk blir solgt – ikke store partier som risikerer å kastes.

  • Lavere energibruk: Mindre kjølelager og kortere transportetapper betyr betydelig lavere strøm- og drivstofforbruk.

  • Renere transport: Flere lokale leveranser og samkjørte distribusjoner gir kortreiste varer og lavere utslipp per enhet.

Direkte handel er ikke bare bra for miljøet, det gir også ferskere, mer næringsrike produkter, og støtter lokal verdiskaping. Når maten slipper å stå på lager i ukevis, bevares både smaken og næringsstoffene bedre.

Gjennom I Norge kan du som forbruker bidra til en mer bærekraftig og rettferdig matkjede, der både produsent, forbruker og miljøet vinner.

Å handle direkte er en investering i både helse og miljø

Axel Kleivane, Oslo, forkjemper for ren mat